Konferencja Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-bis)

Konferencja Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-bis)

Adresaci:

nauczyciele szkół i placówek oświatowych województwa pomorskiego.

Termin:

8 listopada 2024 (piątek), godz. 12:00-14:15

Forma i czas trwania:

konferencja,  3 godz. dydaktyczne

O szkoleniu / programie:

Ikonka stacjonarnie

W czasie konferencji realizowanej przez pracowników naukowych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie pod patronatem Pomorskiego Kuratora Oświaty w Gdańsku, na którą serdecznie zapraszamy, przedstawimy materiały dydaktyczne dla nauczycieli i uczniów z zakresu problematyki żywienia i żywności. Materiały te zostały opracowane w I edycji programu JEŻ (akronim słów: junior, edukacja, żywienie), mając nadzieję, że będą one przydatne w codziennych działaniach zawodowych na temat zdrowego żywienia, którego powiązanie ze zdrowiem jest niekwestionowane.

Opracowane przez SGGW pomoce dydaktyczne opierają się na 12 mocach żywieniowych:

  1. moc wiedzy o źródłach żywności;
  2. moc niemarnowania żywności;
  3. (super)mocy nabieram, gdy mądrze żywność wybieram;
  4. moc etykiety w wyborze żywności;
  5. moc odpowiedzialności za planetę;
  6. moc naszych zmysłów;
  7. moc warzyw i owoców;
  8. moc magicznych napojów;
  9. moc śniadań;
  10. moc czystych rąk i nie tylko;
  11. moc gotowania;
  12. moc rodzinnych posiłków.

Te moce pokazują, jak złożona jest wiedza na temat żywności i żywienia oraz jakie zagadnienia powinny być obecne w prowadzonej edukacji żywieniowej, która ma służyć popularyzacji zdrowego stylu życia już od najmłodszych lat.

 

Program konferencji:

11.30–12.00 Rejestracja uczestników

12.00–12.30

Otwarcie konferencji

Ewa Furche, dyrektor Pomorskiego Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku
prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Grzegorz Kryger, Pomorski Kurator Oświaty w Gdańsku

12.30–13.00

Zachowania żywieniowe uczniów klas I–VI szkół podstawowych z województwa pomorskiego – wyniki badania

13.00–13.30

Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych z badań nt. żywienia uczniów i ich postawy wobec żywności i żywienia oraz wdrożenie programu edukacji żywieniowej dla uczniów klas I–VIII szkół podstawowych

13.30–13.45

Konkurs ogólnopolski dla uczniów szkół podstawowych pn. „Planetę szanuję, żywności nie marnuję” (założenia organizacyjne)

13.45–14.00

Konkurs dla nauczycieli szkół podstawowych pn. „Edukator Żywienia” (założenia organizacyjne)

14.00

Podsumowanie konferencji

 

 

Warunki uzyskania zaświadczenia: 

udział w konferencji.

Odniesienie do podstawy programowej: 

IV. Edukacja zdrowotna.
1. W zakresie wiedzy. Uczeń:
1) opisuje jakie znaczenie ma aktywność fizyczna dla zdrowia;
2) opisuje piramidę żywienia i aktywności fizycznej;
3) opisuje zasady zdrowego odżywiania.

Kierunek realizacji polityki oświatowej państwa w roku szkolnym 2024/2025:

1. Edukacja prozdrowotna w szkole – kształtowanie zachowań służących zdrowiu, rozwijanie sprawności fizycznej i nawyku aktywności ruchowej, nauka udzielania pierwszej pomocy.

Prowadząca/y:

prof. dr hab. Krystyna Gutkowska

Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Prorektor ds. Dydaktyki w SGGW (kadencja 2005- 2008; 2008-2012); Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (kadencje 2000-2003; 2003-2005; 2012-2019); Prodziekan ds. Rozwoju (1984-1987), Prodziekan ds. Dydaktyki (1993-1997), Pełnomocnik Dziekana ds. studiów zaocznych w zakresie żywienia człowieka i wiejskiego gospodarstwa domowego (1984-1987); Kierownik Katedry Ekonomiki Konsumpcji i Gospodarstwa Domowego (1997-1999); Kierownik Zakładu Badań Konsumpcji (od 2000 roku); jest Przewodniczącą Rady Naukowej Instytutu Żywności i Żywienia oraz Przewodniczącą Rady Naukowej Przeglądu Gastronomicznego.
Od roku 1979 jest aktynie zaangażowana w realizację zajęć z zakresu: badań zachowań konsumentów oraz problemów funkcjonowania gospodarstw domowych i rynku żywności; poza tym aktywnie uczestniczy w działalności upowszechnieniowej, którą prowadzi od 1987 roku w ścisłej współpracy z ośrodkami doradztwa rolniczego, a zwłaszcza z Krajowym Centrum Doradztwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Łącznie przeprowadziła ok. 300 godzin wykładów dla blisko 3000 tys. mieszkańców wsi. Ponadto była kierownikiem i współautorem programu studiów podyplomowych nt. Przedsiębiorczość na wsi w procesie integracji z Unią Europejską, jak również była wykładowcą na podyplomowych studiach Turystyka wiejska.
Była trenerem w projekcie współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Funduszu Społecznego Człowiek-najlepsza inwestycja pt. Przyszłość Rozwojowa Żywności, w ramach którego prowadziła  zajęcia warsztatowe nt. Wyzwań rynku badań żywności w Polsce. Studium przypadków na temat współpracy nauki z biznesem.

Miejsce szkolenia:

Gdańsk PCEN – Pomorskie Centrum Edukacji Nauczycieli, al. gen. J. Hallera 14, Gdańsk (sala nr 318)

Cena:

forma bezpłatna

Informacje organizacyjne:

Warunkiem zapisania się na szkolenie jest posiadanie konta w Systemie Obsługi Szkoleń PCEN.
  1. Warunkiem zapisania na szkolenie jest posiadanie swojego indywidualnego konta w Systemie Obsługi Szkoleń PCEN. Konto zakłada się raz – tutaj – i jest chronione indywidualnym hasłem.
  2. Przy rejestracji na kolejne szkolenia posiadacz konta loguje się tutajwybiera odpowiednią formę doskonalenia i potwierdza, klikając "Zarejestruj mnie". 
  3. Po zarejestrowaniu system wyświetla informację o przyjęciu zgłoszenia. Swój status można sprawdzić w widoku konta – w sekcji "Moje szkolenia". 
  4. Na kilka dni przed szkoleniem koordynator prosi zarejestrowanych na liście głównej o potwierdzenie udziału w szkoleniu poprzez kliknięcie linku przesłanego na adres mail lub w sekcji "Moje szkolenia". 
  5. Każdy posiadacz indywidualnego konta po zalogowaniu w Systemie Obsługi Szkoleń PCEN ma bezpośredni dostęp do informacji o swoich szkoleniach w sekcji "Moje szkolenia" oraz możliwość modyfikacji danych – na granatowym pasku, w prawym górnym rogu ekranu.
  6. Jeżeli masz specjalne potrzeby związane z udziałem w szkoleniu, prosimy o ich zgłoszenie koordynatorowi. Dzięki temu odpowiednio przygotujemy miejsce spotkań stacjonarnych i zapewnimy Ci stosowny komfort pracy.   
  7. W szkoleniach mogą wziąć udział wyłącznie osoby, które potwierdziły swój udział.
  8. Po szkoleniu uczestnicy, których obecność została odnotowana w systemie przez koordynatora, otrzymują:
  • anonimową ankietę ewaluacyjną, której wypełnienie zajmuje ok. 5 min. (można ją wypełnić również w widoku swojego konta, w przypadku sieci ankieta udostępniona jest na koniec pracy sieci),
  • materiały – drukowane lub link do wersji elektronicznej (zgodnie z programem i ustaleniami z prowadzącym),
  • zaświadczenie w wersji elektronicznej – plik pdf do pobrania w koncie uczestnika (zaświadczenia o udziale w sieci wystawione są na koniec roku szkolnego)

 

ZAPLANOWANA LICZBA MIEJSC:

70

Koordynator:

Olgierd Tuszkiewicz grafika

Olgierd Tuszkiewicz

starszy specjalista ds. organizowania doskonalenia

e-mail: olgierd.tuszkiewicz@pcen.gda.pl

tel. 58 340 41 14