Konferencja Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-bis)
Status:
rejestracja zamknięta
Adresaci:
nauczyciele szkół i placówek oświatowych województwa pomorskiego.
Termin:
8 listopada 2024 (piątek), godz. 12:00-14:15
Forma i czas trwania:
O szkoleniu / programie:
W czasie konferencji realizowanej przez pracowników naukowych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie pod patronatem Pomorskiego Kuratora Oświaty w Gdańsku, na którą serdecznie zapraszamy, przedstawimy materiały dydaktyczne dla nauczycieli i uczniów z zakresu problematyki żywienia i żywności. Materiały te zostały opracowane w I edycji programu JEŻ (akronim słów: junior, edukacja, żywienie), mając nadzieję, że będą one przydatne w codziennych działaniach zawodowych na temat zdrowego żywienia, którego powiązanie ze zdrowiem jest niekwestionowane.
Opracowane przez SGGW pomoce dydaktyczne opierają się na 12 mocach żywieniowych:
- moc wiedzy o źródłach żywności;
- moc niemarnowania żywności;
- (super)mocy nabieram, gdy mądrze żywność wybieram;
- moc etykiety w wyborze żywności;
- moc odpowiedzialności za planetę;
- moc naszych zmysłów;
- moc warzyw i owoców;
- moc magicznych napojów;
- moc śniadań;
- moc czystych rąk i nie tylko;
- moc gotowania;
- moc rodzinnych posiłków.
Te moce pokazują, jak złożona jest wiedza na temat żywności i żywienia oraz jakie zagadnienia powinny być obecne w prowadzonej edukacji żywieniowej, która ma służyć popularyzacji zdrowego stylu życia już od najmłodszych lat.
Program konferencji:
11.30–12.00 | Rejestracja uczestników |
12.00–12.30 | Otwarcie konferencji Ewa Furche, dyrektor Pomorskiego Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku |
12.30–13.00 | Zachowania żywieniowe uczniów klas I–VI szkół podstawowych z województwa pomorskiego – wyniki badania |
13.00–13.30 | Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych z badań nt. żywienia uczniów i ich postawy wobec żywności i żywienia oraz wdrożenie programu edukacji żywieniowej dla uczniów klas I–VIII szkół podstawowych |
13.30–13.45 | Konkurs ogólnopolski dla uczniów szkół podstawowych pn. „Planetę szanuję, żywności nie marnuję” (założenia organizacyjne) |
13.45–14.00 | Konkurs dla nauczycieli szkół podstawowych pn. „Edukator Żywienia” (założenia organizacyjne) |
14.00 | Podsumowanie konferencji |
Warunki uzyskania zaświadczenia: udział w konferencji.
Odniesienie do podstawy programowej: IV. Edukacja zdrowotna.
1. W zakresie wiedzy. Uczeń:
1) opisuje jakie znaczenie ma aktywność fizyczna dla zdrowia;
2) opisuje piramidę żywienia i aktywności fizycznej;
3) opisuje zasady zdrowego odżywiania.
Kierunek realizacji polityki oświatowej państwa w roku szkolnym 2024/2025:
1. Edukacja prozdrowotna w szkole – kształtowanie zachowań służących zdrowiu, rozwijanie sprawności fizycznej i nawyku aktywności ruchowej, nauka udzielania pierwszej pomocy.
Prowadząca/y:
prof. dr hab. Krystyna Gutkowska
Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Prorektor ds. Dydaktyki w SGGW (kadencja 2005- 2008; 2008-2012); Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (kadencje 2000-2003; 2003-2005; 2012-2019); Prodziekan ds. Rozwoju (1984-1987), Prodziekan ds. Dydaktyki (1993-1997), Pełnomocnik Dziekana ds. studiów zaocznych w zakresie żywienia człowieka i wiejskiego gospodarstwa domowego (1984-1987); Kierownik Katedry Ekonomiki Konsumpcji i Gospodarstwa Domowego (1997-1999); Kierownik Zakładu Badań Konsumpcji (od 2000 roku); jest Przewodniczącą Rady Naukowej Instytutu Żywności i Żywienia oraz Przewodniczącą Rady Naukowej Przeglądu Gastronomicznego.
Od roku 1979 jest aktynie zaangażowana w realizację zajęć z zakresu: badań zachowań konsumentów oraz problemów funkcjonowania gospodarstw domowych i rynku żywności; poza tym aktywnie uczestniczy w działalności upowszechnieniowej, którą prowadzi od 1987 roku w ścisłej współpracy z ośrodkami doradztwa rolniczego, a zwłaszcza z Krajowym Centrum Doradztwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Łącznie przeprowadziła ok. 300 godzin wykładów dla blisko 3000 tys. mieszkańców wsi. Ponadto była kierownikiem i współautorem programu studiów podyplomowych nt. Przedsiębiorczość na wsi w procesie integracji z Unią Europejską, jak również była wykładowcą na podyplomowych studiach Turystyka wiejska.
Była trenerem w projekcie współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Funduszu Społecznego Człowiek-najlepsza inwestycja pt. Przyszłość Rozwojowa Żywności, w ramach którego prowadziła zajęcia warsztatowe nt. Wyzwań rynku badań żywności w Polsce. Studium przypadków na temat współpracy nauki z biznesem.
Miejsce szkolenia:
Cena:
forma bezpłatna
Informacje organizacyjne:
- Warunkiem zapisania na szkolenie jest posiadanie swojego indywidualnego konta w Systemie Obsługi Szkoleń PCEN. Konto zakłada się raz – tutaj – i jest chronione indywidualnym hasłem.
- Przy rejestracji na kolejne szkolenia posiadacz konta loguje się tutaj, wybiera odpowiednią formę doskonalenia i potwierdza, klikając "Zarejestruj mnie".
- Po zarejestrowaniu system wyświetla informację o przyjęciu zgłoszenia. Swój status można sprawdzić w widoku konta – w sekcji "Moje szkolenia".
- Na kilka dni przed szkoleniem koordynator prosi zarejestrowanych na liście głównej o potwierdzenie udziału w szkoleniu poprzez kliknięcie linku przesłanego na adres mail lub w sekcji "Moje szkolenia".
- Każdy posiadacz indywidualnego konta po zalogowaniu w Systemie Obsługi Szkoleń PCEN ma bezpośredni dostęp do informacji o swoich szkoleniach w sekcji "Moje szkolenia" oraz możliwość modyfikacji danych – na granatowym pasku, w prawym górnym rogu ekranu.
- Jeżeli masz specjalne potrzeby związane z udziałem w szkoleniu, prosimy o ich zgłoszenie koordynatorowi. Dzięki temu odpowiednio przygotujemy miejsce spotkań stacjonarnych i zapewnimy Ci stosowny komfort pracy.
- W szkoleniach mogą wziąć udział wyłącznie osoby, które potwierdziły swój udział.
- Po szkoleniu uczestnicy, których obecność została odnotowana w systemie przez koordynatora, otrzymują:
- anonimową ankietę ewaluacyjną, której wypełnienie zajmuje ok. 5 min. (można ją wypełnić również w widoku swojego konta, w przypadku sieci ankieta udostępniona jest na koniec pracy sieci),
- materiały – drukowane lub link do wersji elektronicznej (zgodnie z programem i ustaleniami z prowadzącym),
- zaświadczenie w wersji elektronicznej – plik pdf do pobrania w koncie uczestnika (zaświadczenia o udziale w sieci wystawione są na koniec roku szkolnego)
ZAPLANOWANA LICZBA MIEJSC:
70
Koordynator:

Olgierd Tuszkiewicz
starszy specjalista ds. organizowania doskonalenia
e-mail: olgierd.tuszkiewicz@pcen.gda.pl
tel. 58 340 41 14